Elektrische fiets of E-Bike
electrische fietsen facebook

Elektrische fiets e-bike

Elektrische fiets e-bike of speed pedelec?

 

Veel mensen noemen een fiets met elektrische trapondersteuning een e-bike. Vrijwel elke elektrische fiets die op dit moment veel verkocht wordt is echter een zogenaamde pedelec (Pedal Electric Cycle), ook wel fiets met trapondersteuning. In de volksmond raakt de term e-bike steeds meer ingeburgerd. Eigenlijk is dit een foute benaming. Pedelec is de juiste naam. Ook is hier nog een snellere variant van, de speed pedelec. Lees hieronder meer info.

Het andere type elektrische fiets is de e-bike. Deze fiets komt ook vooruit zonder dat de berijder mee hoeft te trappen en is in feite een elektrische variant van de snorfiets, vergelijkbaar met de brandstofaangedreven 'Spartamet' die inmiddels al een tijdje niet meer in productie is. Meetrappen is altijd mogelijk, maar niet verplicht. Het grootste verschil is dat de kracht die op de trap-as door de fietser al fietsend wordt uitgeoefend en de kracht die door de elektrische motor wordt geleverd niet met elkaar in verband staat.

 

Pedelec (fietswetgeving)

Volgens de Nederlandse wet mogen fietsen tot maximaal 25km/u (met 10% afwijking) ondersteund worden. Dit is momenteel dan ook het meest verkochte type elektrische fiets, de Pedelec. Volgens de wet zijn dit dan ook reguliere fietsen en is er verder geen helm- of verzekeringsplicht. Als u sneller wilt gaan zult u op zoek moeten gaan naar e-bike die ook ondersteuning geeft als er niet getrapt wordt. Dit zijn dan echter volgens de wet geen fietsen meer. Deze vallen onder de categorie snorfietsen of brommers en zijn verzekeringsplichtig.

 

E-bike maximaal 25 km/u (snorfietswetgeving)

De Nederlandse wet ziet de e-bike / snorfiets in als een soort tussenvorm tussen fiets en brommer. Je moet daarnaast minimaal 16 jaar oud zijn om ebike te mogen berijden en je moet een bromfietsrijbewijs (of motor- of autorijbewijs) hebben. Ook zijn verzekering en een kentekenplaat verplicht, net als bij een brommer. De snelheid mag echter niet boven de 25 km/u komen om nog als snorfiets op de weg te mogen. Voor dit type ebike is overigens geen helmplicht.

 

E-bike maximaal 45 km/u (brommerwetgeving)

Voor de wet worden deze type fietsen gezien als brommer. De meest bekende variant is op dit moment een elektrische scooter, maar er zijn elektrische fietsen te koop die met gemak 40 tot 45 km/u kunnen rijden. Bij wet is dan echter wel een WA-verzekering en een valhelm verplicht. Bron: fietsen.123

Ook wel speed pedelec, lees hieronder meer.

 

Speed pedelec (vanaf 2017 bromfietswetgeving)

Hangt er onder een gewone elektrische fiets een 250 Watt motor die tot 25 km/uur trapondersteuning biedt, bij de speed pedelec kan het vermogen oplopen tot het dubbele. Je moet nog steeds meetrappen, maar voor de sportieveling is zo 45 km/uur haalbaar.

 

Omdat de speed pedelec eigenlijk niet binnen de bestaande Europese wetgeving past (nog niet toegerust is voor voertuigen met motor en trapkracht), heeft het ministerie van IenM hem tot nu toe ingeschaald als snorfiets. Wie zich aan de regels houdt, is minimaal 16 jaar, heeft een AM-rijbewijs en WA-verzekering. En blauw snorfietsplaatje achterop en rijdt dus niet harder dan 25 km/uur. Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu heeft besloten dat de speed pedelec vanaf 2017 onder de categorie bromfiets valt. Dat betekent dat je een brommerhelm op moet.