Trapondersteuning
electrische fietsen facebook

Fiets met trapondersteuning

Fiets trapondersteuning

 

Er zijn diverse aandrijvingstechnieken voor een electrische fiets met trapondersteuning. Er zijn electrische fietsen met de motor in voor- of achterwiel, of bij sommige aanbieders met aandrijving direct op de trapas.

 

Fietsen op een electrische fiets is stukken lichter dan op een gewone fiets, dit dankzij de trapondersteuning. De fiets met trapondersteuning wordt geleverd door een motor. De plek van deze motor verschilt per merk en / of model electrische fiets. De plek van de motor heeft veel invloed op het rijgedrag van fietsen. Het is dus belangrijk dat je diverse electrische fietsen test om zo te kunnen besluiten wat de beste electrische fiets met trapondersteuning voor jou is.

Zit de motor in het achterwiel, dan is er geen plek voor naafversnelling. De versnelling zit dan aan de buitenkant van het wiel (derailleur). De kettingkast is bovendien half open. Met de motor in het achterwiel heeft u directe trapondersteuning en dus altijd een duwtje in de rug. Deze electrische fietsen, fietsen ook lekker licht als er weinig of geen trapondersteuning is. Nadeel is dat er wat meer onderhoud moet plaatsvinden, u moet dan namelijk af en toe de ketting smeren. Een fiets met trapondersteuning die de electrische motor in het achterwiel gemonteerd hebben zijn vaak voorzien van een accu in het frame.

 

Electrische fietsen met een voorwiel motor hebben meestal een dichte kettingkast en een naafversnelling. Daardoor is het systeem vrijwel onderhoudsvrij. Het nadeel van de motor in het voorwiel is dat het sturen iets minder natuurlijk aanvoelt, er lijkt een kleine vertraging in het sturen op te treden wat komt door het hoge gewicht van de motor in het voorwiel. De meeste fietsen met trapondersteuning in het voorwiel hebben een los te koppelen accu onder de lastdrager. Accu’s die onder de lastdrager zijn geplaatst zijn eenvoudig los te koppelen en daardoor op elke plek met een stopcontact op te laden (de fiets hoeft niet naast het stopcontact te staan). Doordat deze batterijen relatief licht zijn kunt u gemakkelijk een reserve exemplaar meenemen als u langere afstanden wilt fietsen.

 

Zit de motor in het midden bij de trapas, dan is het zwaartepunt van de fiets met trapondersteuning laag, waardoor u extra stabiel en comfortabel fietst. Bovendien fietst u ook zonder een fiets met trapondersteuning lekker licht, doordat er geen weerstand op voor- of achterwiel zit.

 

Hieronder is een filmpje van Bovag waar het onderwerp fiets met trapondersteuning extra duidelijk aan u uitgelegd wordt: